Het onderdeel "10 km wedstrijdloop" van de Rabobank Zuidlaardermarktloop maakt deel uit van het loopcircuit Rabocup Assen en Noord-Drenthe (de overige afstanden - zoals de 5 km; de KidsRun; de Juniorenloop en Teamwedstrijden - vallen dus buiten het Rabocup circuit). Het loopcircuit van de Rabocup bestaat uit negen verschillende hardloopwedstrijden. Van Zuidlaren tot Beilen. Van Annen tot Zeijen. 

Als basis geldt het reglement Rabocup Assen en Noord Drenthe en het door het stichtingsbestuur opgestelde algemene wedstrijdreglement Rabocup Assen en Noord Drenthe. Per hardloopwedstrijd kunnen aanvullende voorschriften gelden, in overleg en vast te stellen door het stichtingsbestuur. De hardloopwedstrijden zijn aangemeld bij de Atletiekunie waardoor de hiervoor geldende voorwaarden eveneens van toepassing zullen zijn.

Waarom samen verder? Het bestuur van de Rabobank Zuidlaardermarktloop en de organisatie van de Rabocup Assen en Noord-Drenthe streven vrijwel identieke doelen na. Beide willen door het organiseren van (een) hardloopwedstrijd(en) midden in de maatschappij staan. De Rabocup Assen en Noord-Drenthe stelt zich "betrokkenheid in de breedte" ten doel; zij streeft ernaar om alle basisschooljeugd en bewoners van de dorpen Zuidlaren, Beilen, Eelde, Zeijen, Vries, Annerveenschekanaal, Annen en Gieten te betrekken bij de hardloopevenementen. Ook de kleinere dorpen zullen hierdoor "op de kaart komen te staan", waardoor de leefbaarheid en activiteiten in de dorpen versterkt worden.

Zie voor meer informatie over de organisatie, het wedstrijdreglement en uitslagen: website Rabocup