Afstanden: 10 km (hoofdafstand), 5 km (volwassenen en 10 t/m 16 jaar Juniorenloop), 2,2 km (KidsRun) en 500 meter (Kabouterloop).

Elk jaar starten weer honderden hardlopers in Zuidlaren om mee te doen aan het loopevenement. Iedereen heeft zijn/haar eigen doelen.
Recreanten en wedstrijdlopers lopen samen en door elkaar heen. Uitgangspunt (en gebruikelijk) is dat de snelle lopers de ruimte krijgen om vooraan te starten. Op die manier is voor hun de weg vrij voor een goede, snelle start.

Het parcours van de Rabobank Zuidlaardermarktloop is volledig verhard en is officieel gemeten (Atletiekunie-certificaat). De wedstrijdloop van de 5 km en de 10 km starten gezamenlijk, waarbij er respectievelijk 1 of 2 rondes worden gelopen door het centrum van Zuidlaren. Het start-/finishgebied kenmerkt zich door een grote hoeveelheid publiek en een speakersbus, vanuit waar verslag wordt gedaan van de wedstrijdloop en waarin ook de organisatie van Racetimer de tijdsregistratie verricht. De prijsuitreiking vindt plaats in het start-/finishgebied voor Sportshop Ruchti.

De hoofdafstand maakt onderdeel uit van het loopcircuit Rabocup Assen en Noord-Drenthe. Zie voor meer informatie: Rabocup